dinsdag 20 oktober 2015

Vrede (2)


Vrede, wat zou het geweldig zijn als er overal op aarde vrede zou zijn!!! Dat de mensen dan in vrede kun wonen. Moeders zonder angst buiten kunnen zijn met hun kinderen. Vaders die gelukkig zijn. Kinderen die met elkaar spelen en dat de mens respect heeft voor elkaar. Zo ziet de ideale wereld er in ieder geval voor mij uit. Een wereld waarin de liefde overwint en men respect heeft voor de geloofsovertuiging of levensopvatting van zijn buurman. Een wereld waarin er geen haat zal zijn en geen pijn. Waarin mensen met liefde en vrede met elkaar om zullen gaan en waar geen dood is.

De wereld waarin wij nu leven is zo anders dan de wereld die ik, maar vast ook vele anderen, in hun hoofd hebben. We leven in een wereld waar mensen worden gedood, omdat ze volgens de ander niet geloven in wat ze zouden moeten geloven. Waar is het respect gebleven? Als iedereen de ander met rust zou laten was het al een stuk beter hier op aarde.
In Nederland is vrije meningsuiting heel belangrijk, maar dit gaat soms wel iets te ver. Is vrije meningsuiting ook dat je de ander zeer doet en zo hard vernedert dat ze zich ongewenst voelen? Naar mijn idee is vrije meningsuiting, het uiten van je mening, maar.... zonder de ander pijn te doen en naar beneden te halen. In de Grondwet staat het volgende:

Artikel 1 van de Grondwet
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Artikel 6.1 van de Grondwet
Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Is dit nog wel waarheid? Is het echt niet toegestaan of zien we tegenwoordig steeds meer dingen door de vingers? Het is niet oké om een ander te discrimineren, omdat hij of zij gelooft in een andere God. Het is niet acceptabel om geweld te gebruiken tegen mensen van een ander ras. En het is niet oké om mensen te vernederen en ga zo maar door.



Ik vond deze afbeelding hierboven met de tekst toen ik zocht naar afbeeldingen over shalom (= vrede). Ik vind het een prachtige tekst die veel zegt. Een tekst voor ons allemaal. 

Ik wens je vrede toe 
jij daar op de wereld
Ik bid voor je veiligheid
de Heer zal altijd met je mee gaan,
waar jij ook gaat of staat...
nooit zal de Here God je in steek laten.
Al verlaten je ouders jou,
nooit zal Hij dat doen,
want hij neemt je op.
De Heer houdt van je 
Gisteren, vandaag, morgen
en altijd!

(regel 7-9 uit gedichtje naar aanleiding van Psalm 27:10)

Jesaja 55:12
Vol vreugde zullen jullie uittrekken en in vrede zul je huiswaarts keren. 
Bergen en heuvels zullen je juichend begroeten, en alle bomen zullen in de handen klappen.


Romeinen 14:9
Laten we daarom streven naar wat de vrede bevordert en naar wat opbouwend is voor elkaar.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten